Rozrząd w 1.6 benzyna 75kW

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • themichals
    Classic
    • 2007
    • 11

Dzięki panowie. Moje autko jest w kolorze czarnym. Te niedobre rysy są chyba do podkładu bo są wyczuwalne pod paznokciem i białe. Miałem troche pasty do polerowania tworzyw sztucznych i po jej zastosowaniu rysy stały się mniej widoczne i mnie tak nie irytują. Zobaczymy po umyciu. Chyba jednak bez zaprawek się nie obejdzie. Dzięki.
  • maureliusz
    Classic
    • 2006
    • 10

Witam, przyznaję trochę gościnnie!
    Założyłem nowy temat po nie znalazłem nic konkretnego o benzynie (dużo o TDI).
    Szwagier ma Octavkę jak w temacie 1.6 benzynka 75kW,2005r. Auto ma przejechane 95000 i nie długo chciałby sprzedać luty `11 -pewnie jeszcze z 5000km. I tu pytanko:
    1. Czy myślicie, że bezwględnie wymienić i nie ryzykować? Jemu za bardzo teraz nie zależy na wymianie, a nowy właściciel sam podjąłby sobie decyzję jakie części i czy ASO czy nie.
    2.Jeżeli już to zapewne: pasek, rolka napinająca, pompa wody...coś jeszcze? Jakiej firmy czy najlepiej oryginał ASO?
    3. Robić w ASO czy też drogo i lepiej u znajomego Henia:-)

Dzięki z góry!

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14885
      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez maureliusz
      1. Czy myślicie, że bezwględnie wymienić i nie ryzykować? Jemu za bardzo teraz nie zależy na wymianie, a nowy właściciel sam podjąłby sobie decyzję jakie części i czy ASO czy nie.
      robić, jak chcesz jeździć, to dla siebie, jak chcesz sprzedać, to uczciwie!
      Jeżeli już to zapewne: pasek, rolka napinająca, pompa wody...coś jeszcze? Jakiej firmy czy najlepiej oryginał ASO?
      aso robi sam zestaw bez pompy, "nasi na forum" radzą z pompą
      w aso drogo - wiadomo, jak znasz dobrego Henia, to niech robi, byle się znał na tym, a nie był fachowcem od wymian oleju tylko.
      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

Najlepsze jest to, ze instrukcja wcale nie zaleca wymiany paska rozrządu w 1.6. Poważnie - czytając instrukcję dowiesz się, że paek zmienia sie tylko w 1.8T.
        Ale wracając do tematu: jak już zmieniać, to całość - pasek, rolkę i pompę. Bez pompy oszczędzi się coś raptem 100-150zł...
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• firmek
          Rider
          • 2008
          • 477

Założyłem nowy temat po nie znalazłem nic konkretnego o benzynie
          Troche kiepsko szukałes, było juz wiele razy. Generlanlnie 90 tys lub 6 lat - co nastapi wczesniej
          Zamieszczone przez ruwado
          aso robi sam zestaw bez pompy, "nasi na forum" radzą z pompą
          Pewnie zalezy od ASO. Jadac na wymiane bylem zdecydowany, ze z pompa (uwazam, ze inaczej nie ma sensu). Serwisant przyjmujacy auto sam sugerowal wymiane z pompa zanim powiedzialem, ze chce by byla wymieniona.

[ Dodano: Pon 22 Lis, 10 13:18 ]

w aso drogo - wiadomo, jak znasz dobrego Henia, to niech robi, byle się znał na tym, a nie był fachowcem od wymian oleju tylko.
          W ASO (akurat to ma dobra opinie) gdzies rok temu bylo to 1200 zl - wymiana z pompa + robocizna. U pana Henia kosztowalo by to mnie okolo 900 zl - przy czym na innych (nie wiem jakich) czesciach.
          Kwestia tego, ze po wymianie auto bylo podlaczane do komputera i cos bylo ustawiane (nie jestem do konca pewny co). Pan Heniu bedzie to pewnie probowal zrobic na flamaster.

Komentarz

• maureliusz
            Classic
            • 2006
            • 10

Super, dzięki za odpowiedzi!
            A czy słyszeliście, żeby komuś szczelił w benzynie przed 100kkm?Chodzi mi o doświadczenia z tym motorem.
            Jescze jedno, czy ten silnik jest kolizyjny? W ASO nie znali odpowiedzi, musieliby sprawdzić...

Komentarz

• ruwado
              RS
              • 2009
              • 14885
              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez firmek
              W ASO (akurat to ma dobra opinie)
              no właśnie, gdzie to ASO, bo moje dało d...py już kilka razy
              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• firmek
                Rider
                • 2008
                • 477

A czy słyszeliście, żeby komuś szczelił w benzynie przed 100kkm?Chodzi mi o doświadczenia z tym motorem.
                W Skodzie nie, ale dwom znajomym w innych autach strzelil i to z wieku - do kilometrow bylo jeszcze sporo.
                no właśnie, gdzie to ASO, bo moje dało d...py już kilka razy
                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31494

Komentarz

• neoXs
                  Rider
                  • 2010
                  • 555

Eeee 900zł za wymianę rozrządu? W cholerę drogo. Moja siostra wymieniała rozrząd + pompę wody (Opel Corsa B) i zapłaciła 400zł z robocizną.

Ja u innego mechanika w Seacie Cordoba 1.6 to samo wraz z robocizną zapłaciłem 600zł i autko do dzisiaj nie ma żadnych problemów.

Wymieniaj z pompą wody, koszt do przełknięcia a będziesz miał spokój. Przy wymianie pompy i tak trzeba ściągać rozrząd więc po co 2 razy płacić.

Komentarz

• t271828
                    Elegance
                    • 2008
                    • 928

Re: Rozrząd w 1.6 benzyna 75kW

Dzięki z góry!
                    To zalezy czy znasz takiego Henia, na ktorym mozesz polegac. Jesli tak, to nawet sie nie zastanawiaj

Komentarz

• firmek
                      Rider
                      • 2008
                      • 477

Zamieszczone przez neoXs
                      Ja u innego mechanika w Seacie Cordoba 1.6 to samo wraz z robocizną zapłaciłem 600zł
                      600 zl to za wymiane rozrzadu cholernie tanio:
                      1. Sam pasek i napinacz - 265 zl, http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=2903
                      2. Pompa, oryginal tak 200 zl, tutaj zamiennik za 130 zl http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1592

do tego jeszcze rolki i pare innych pierdol jak np sruba mocowania silnika. Nie wiem dokladnie ale za oryginalne czesci wyjdzie wiecej niz 600 zl. No i robocizna ktora jednak zajmuje sporo czasu.Mozna pojsc po taniosci ale IMO na rozrzadzie nie warto oszczedzac.

Komentarz

• rafal110479
                        Classic
                        • 2010
                        • 2

Zamieszczone przez Agamek12
                        Najlepsze jest to, ze instrukcja wcale nie zaleca wymiany paska rozrządu w 1.6. Poważnie - czytając instrukcję dowiesz się, że paek zmienia sie tylko w 1.8T.
                        Ale wracając do tematu: jak już zmieniać, to całość - pasek, rolkę i pompę. Bez pompy oszczędzi się coś raptem 100-150zł...
                        JA WYMIENIALEM WSZYSTKO U MECHANIKA WRAZ Z POMPA WODY I TAK NAJLEPIEJ
                        MATEJ79

Komentarz

• W1Michał
                          Rider
                          • 2006
                          • 351

ja w ASO płaciłem za rozrząd z pompą i wymianą 790 zł
                          http://www.elcal.pl/

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14885
                            • Octavia IV (NX3)

W ASO nie znali odpowiedzi, musieliby sprawdzić...
                            :shock: :roll: ło Boże - fakt skąd mieli to wiedzieć?
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...